Kwasy omega-3 w diecie ciężarnej

Kwasy omega-3 w diecie ciężarnej

Kwasy omega-3 to długołańcuchowe, wielonienasycone (tzn. z więcej niż jednym wiązaniem podwójnym w łańcuchu) kwasy tłuszczowe. Są one obecne w każdej komórce ludzkiego organizmu i mają bezpośredni wpływ na kształtowanie się układu nerwowego dziecka.

Do kwasów rodziny omega-3 należą DHA i EPA.

Znaczenie omega-3 w czasie ciąży i rozwoju dziecka:

Skutki niedoboru kwasów omega-3 w ciąży

Więcej o dobrych źródłach omega-3 jakimi są ryby przeczytasz tutaj

powrót do oferty


Powrót do listy artykułów


Opracowanie: Anna Kobielska – magister farmacji, dietetyk i instruktor fitness. Swoje wielokierunkowe wykształcenie zawdzięcza udziałom w licznych kursach, szkoleniach i webinarach.

Konsultacja merytoryczna dr n.med. Lucyna Kobielska